Itsemyötätunto

Olisiko sinulla hetki aikaa itsemyötätunnolle? Haluaisitko ystävystyä itsesi kanssa ja päästää irti liiallisesta vaativuudesta ja kriittisyydestä? Kohteletko ystävääsi lempeämmin kuin itseäsi? Puhutko itsellesi ankarammin kuin muille? Annatko muille anteeksi virheet ja keskeneräisyyden, mutta soimaat itseäsi vastaavissa tilanteissa?


Itsemyötätunto tarkoittaa ystävällisyyttä itseä kohtaan. Ystävällisyys ilmenee aktiivisena ja ymmärtäväisenä itsestä huolen pitämisenä. Tarvitsemme tätä erityisesti silloin, kun elämä satuttaa ja kohtaamme kärsimystä. Kärsimys saattaa jopa lisääntyä, jos olemme näinä hetkinä liian kovia ja ankaria itsellemme.


Useat tutkimukset ovat todenneet itsemyötätunnon olevan tärkeä taito henkisen hyvinvointimme ja jaksamisemme kannalta. Myötätunto itseä kohtaan voi lievittää masennusta, ahdistuneisuutta ja stressiä. Se voi myös lisätä tyytyväisyyttämme elämään, aloitteellisuutta ja sosiaalista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Itsemyötätuntoisuus ennustaa parempaa kykyä kohdata vastoinkäymisiä lannistumatta. on tutkimusten mukaan myös yhteydessä korkeampaan suorituskykyyn sekä asioiden aikaansaamiseen. Itsemyötätunto ei ole ominaisuus, jonka kanssa synnymme, vaan taito, jota kuka tahansa meistä voi harjaannuttaa. Vaikka emme pysty enää vaikuttamaan aiempiin kokemuksiimme, voimme harjoitella uudenlaisia suhtautumistapoja.


Voit ryhtyä haastamaan totuttuja tapojasi suhtautua itseesi ja kohdella itseäsi. Tämä voi esimerkiksi tarkoittaa sitä, että opettelet puhumaan itsellesi kannustavammin ja lempeämmin tai teet arjessa asioita sekä ratkaisuja, joissa huomioit tietoisesti omia voimavarojasi ja tarpeitasi. Eli huomioit itseäsi kuten huomioisit hyvää ystävääsi.


Itsemyötätuntoiset tavoitteet voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia:
• Kun epäonnistun, haluan itsesyytösten sijaan lohduttaa itseäni.
• Sallin joka päivä itselleni pienen hetken, jolloin minulla on lupa nauttia elämästä.
• Kiitän itseäni päivittäin kolmesta asiasta.
• Sallin itselleni vapaa-ajalla joutenolon, se ei ole laiskottelua vaan omasta hyvinvoinnista huolehtimista


Sillä, miten kohtelet itseäsi, ON merkitystä. Joten eikun treenaamaan!


"Itsemyötätuntoinen teko"- harjoitus:


Tämä tehtävä auttaa sinua tunnistamaan tilanteita, joissa kohtelet itseäsi ankarasti ja joissa voisit hyötyä itsemyötätunnon harjoittelemisesta. Se myös kannustaa pohtimaan keinoja tehdä itselle myötätuntoisia tekoja.
1. Pohdi haastavaa tai vaikeaa tilannetta, jossa itsemyötätunnosta voisi olla apua sinulle. Kirjaa tilanne.
2. Suunnittele myötätuntoinen teko itsellesi tulevan viikon aikana. Mieti esimerkiksi, mitä hyvää voisit tehdä itsellesi.
Voisitko sallia lepohetken kiireen keskelle?
Tai voisitko hemmotella itseäsi jollakin tapaa?


Kirjaa suunnitelmasi ja päätä, milloin sen toteutat. Voit lisätä siitä vaikkapa muistutuksen kalenteriisi.